voluit leven met veerkracht, energie en focus                                                       

blogs

  • Balanceren met jouw talent: Hoe vaardig ben jij?
  • Wat zeg jij als er naar jouw talent gevraagd wordt?


*****


Balanceren met jouw talent: Hoe vaardig ben jij?


Iedereen kent wel het woord. Het schijnt goed voor je te zijn en misschien ben je er zelf wel naar op zoek? Dit woord is balans of balanceren! 

Je kent het vast wel, het zwart-witte yin-yang beeld, met een druppel wit in ’t zwart en zwart in ’t wit. Het beeld tegengestelde krachten uit, die elkaar aanvullen en beïnvloeden. De ultieme balans van het leven. 

En misschien ken je ook deze toepassing van het woord balans: De balansdag. Hiermee wordt bedoeld, dat er na een dag teveel eten, een dag volgt van minder eten. Oftewel, het opheffen van de overvloed door een tekort. 

Een laatste voorbeeld hoe ook jij vast het woord balans gebruikt, is dat balans een toestand beschrijft waarin alles even zwaar is aan alle kanten zonder dat het doorslaat naar de ene of de andere kant. 

Irritatie

Weet je, het woord balans wekt irritatie op bij mij. Alsof je het niet goed doet. En eigenlijk nóóit goed doet, welke kant je ook op gaat. Balans voelt als een strenge ouder, die je keer op keer terechtwijst. Elke keuze is een keuze uit twee negatieven, te weinig of te veel. Te kort of in overvloed. 

Balans gaat wat mij betreft over het derde voorbeeld wat ik noemde, het balanceren. Dit gaat over de vaardigheid in balans te komen en te blijven. Over het opzoeken van de ‘en-en’ en niet kijken naar de ‘of-of’. Niet het een uitsluiten ten koste van het ander. Óf het opheffen van overvloed door een tekort.

Veerkracht

Je talent ontdekken, ontwikkelen en inzetten gaat ook over jezelf bijsturen en veerkracht  laten zien. Als je dat niet doet, kan je talent doorslaan in de overdrive en bestaat de kans dat je talent jouw valkuil wordt, als je niet oppast. Ook dan is er geen balans. 

Duurzaam balanceren met jouw talent(en) gaat om het in beweging blijven, luisteren en jezelf blijven aanpassen. Net zoals de natuur, zij zoekt haar eigen balans. In eb en vloed, en in de seizoenen. Ook dat gaat niet van de ene op de andere seconde, maar heeft tijd nodig. 

Ups en downs horen bij het leven.  Juist in het zoeken van jouw weg hierin, kun je terugvallen op je talent. Speel, neem het niet allemaal alléén maar serieus en geniet in de zoektocht naar jouw balans!
*****

Wat zeg jij als er naar jouw talent gevraagd wordt?


En daar zit je dan, in een digitaal sollicitatiegesprek, net jasje aan, haren gekamd en je sloffen aan je voeten onder het bureau. Je hebt je voorbereid, je weet wat je sterke en minder sterke kanten zijn. En je weet ook hoe je die minder sterke kanten kan ombuigen tot iets goeds. ‘Kat in het bakkie’, denk je nog. “Wat is jouw talent?”, vraagt je mogelijk nieuwe collega. En je valt stil, je hersenen maken ondertussen overuren: talent? Weet ik veel, is dat hetzelfde als mijn sterke punten? Wat zal ik hier op antwoorden?…

Wat is talent?

De definities van talent zijn talrijk: begaafdheid, aanleg, gave. Van Dale, Google en Wikipedia staan er vol mee.

Sommige mensen weten zichzelf heel goed te verkopen en noemen zo vijf punten op waar ze goed in zijn of waarvan zij denken dat het hun talent is. Andere mensen vinden het lastig te benoemen wat ze echt goed kunnen, laat staan het benoemen van een talent.
Talenten zijn gekoppeld aan je drijfveer, je motivatie die je van nature hebt. En je drijfveren beïnvloeden je keuzes, bewust of onbewust.

Een van de redenen dat je het moeilijk vindt om te benoemen waar je goed in bent, is dat je vaak je eigen talent heel erg ‘normaal’ vindt. ‘Dat kan toch iedereen?!’. En juist dáár gaat het om, om het gemak, om de moeiteloosheid waarmee je dingen doet.

Wat levert moeiteloosheid je op?

Als dingen moeiteloos gaan. Je makkelijk je doel bereikt, en je precies voldoende uitdaging hebt om het afwisselend en leuk te houden. (maar niet te veel om gefrustreerd te raken). Dan zit je in een ‘flow’. Dan stijg je uit boven je eigen kunnen én krijg je vaak nieuwe inzichten.

Hoe kom ik achter mijn talent?

Er zijn een hele hoop manieren om achter je talent te komen. Door bijvoorbeeld onze workshop ‘Ontdek je talent’ te volgen. Helaas zijn deze door Covid tijdelijk op ‘on hold’ gezet. Na deze workshop ga je in ieder geval de deur uit met jouw talent omschreven in een (werk)woord én een handvat om de eerste stappen te nemen om je talent nog meer te ontwikkelen of in te zetten.

Om nu toch niet stil te zitten, kun je jezelf alvast de volgende vragen stellen:

  • Wat gaat er vanzelf?
  • Wanneer ervaar je flow?
  • Wanneer vergeet je de tijd?

Terug naar je sollicitatiegesprek. Het voelt alsof de tijd heeft stilgestaan, maar er zijn slechts een paar seconden voorbij.  “Wat is jouw talent?”, de vraag wordt herhaald. “Wat mij makkelijk afgaat, is dat ik om kan gaan met stress. Onder druk komen er allerlei vragen in mijn hoofd en dan koppel ik die aan elkaar om tot een goed antwoord te komen. Voor mij komen mijn sterke punten voort uit dat talent”.

En jij, wat gaat er bij jou moeiteloos?
Wanneer zit jij in een lekkere flow?
Of heb jij misschien een tip voor de lezer van dit blog?

Schrijf jouw antwoord hieronder in het commentaarveld. Ik ben benieuwd!

Mocht je ergens mee worstelen, of een vraag hebben, dan ben je uiteraard ook van harte uitgenodigd om te reageren. In dat geval ontvang je op jouw specifieke situatie tips van ons team.

Word wie je bent!

*****


  

Een speelveld vol opties: geen of-of, maar juist en-en. 

Geen zwart of wit, maar zwart en wit en alle kleuren daartussen. Daar ga ik voor!  

Geen vraag te gek, ik help je graag  een stapje verder. 

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn